понедељак, 21. децембар 2015.

Čuda prirode

Drvo krv zmajeva

Zmajeva krv (Dracaena cinnabari) je  najpoznatija i najkarakterističnija biljka na ostrvu Sokotra, u Indijskom okeanu. Naziv ove zimzelene biljke, potiče od tamno crvene smole, koju biljka luči. Smola još nosi naziv "krv zmajeva".
Ovo drvo ima veoma čudan i jedinstven izgled izvrnutog kišobrana. Upravo ovakav oblik omogućava optimalno preživljavanje u sušnim uslovima. Ogromne fino upakovane krošnje obezbeđuju dovoljno hlada kako bi smanjile isparavanje vode.  Oblik krošnje formira se tako što drvo raste iz vrha stabla, sa dugim krutim listovima koji formiraju rozetu. Kao i kod ostalih drvenastih vrsta dracene listovi se javljaju samo na najmlađim granama koje se dihotomo granaju (svaka grana se u više navrata deli dva puta).

Cvetovi se obično javljaju u februaru. Cvet je u obliku cvasti koja se javlja na vrhu grana. Grozdaste cvasti sačinjene su od belih ili zelenih mirisnih cvetova.
Plodovi su mesnate bobice, koje se tokom sazrevanja menjaju iz zelene u crnu boju, jer postepeno sazrevaju (oko pet meseci). Zrele bobice su narandžasto crvene boje, u kojima se nalazi jedno do tri semena  i predstavljaju hranu za ptice i druge životinje, koje na ovaj način vrše rasejavanje.
Istraživanja su pokazala da je smola izuzetno lekovita. Mnogi proizvodi za negu kože su na bazi ove smole.

Нема коментара:

Постави коментар