уторак, 22. децембар 2015.

Titan arum- "leš cvet"

Već sam pisala o biljci koja ima najveći cvet na svetu, Rafflesia arnoldii. Na internetu često možete pronaći kako titula najvećeg cveta pripada biljci Titan arum ili Amorphophallus titanum. Zašto dolazi do ove zabune? Naime radi se o tome da Titan arum zapravo nema pojedinačan cvet već cvast, tako da definitivno ne može da ponese titulu biljke sa najvećim cvetom. Ipak, ova biljka nije oštećena tako da joj svakako pripada zaslužena titula - najveće negranate cvasti na svetu.
CVAST hajdučke trave
CVET ljutića
Razlika između cveta i cvasti uči se još u petom razredu iz biologije, pa nije na odmet da se podsetimo. Najjednostavnije rečeno,  cvast je skup više cvetova na jednoj cvetnoj dršci, dok su cvetovi pojedinačne strukture koje polaze sa cvetne drške.




fotografija preuzeta sa:
http://pijamasurf.com/2010/07/titan-arum-la-flor-mas-grande-del-mundo-brota-en-tokio/
Titan arum je endem Sumatre, koji raste u kišnim šumama. Zbog svoje impozantne veličine, često se gaji u botaničkim baštama i uzgajaju ga kolekcionari širom sveta. Ciklus razvića ove biljke je dug i do poajve cveta potrebno je više godina. Pre pojave cveta, iz krtole  biljke, koja može dostići težinu od 200 kg izrasta jedan list koji dostiže dužinu oko 20m. List raste od 12 do 18 meseci i izgleda kao drvo. Nakon tog perioda list odumire. Šest meseci kasnije iz krtole se pojavljuje drugi pojedinačan list. Potreban je dug niz godina, vegetativnog rasta da se iz krtole pojavi cvast sa muškim i ženskim cvetovima. 

Cvast se razvija tri do četiri nedelje i može dostići visinu preko 3m. Cvast je u obliku klipa na kome su gusto zbijeni cvetovi. Cvetovi su okruženi spatom (list koji obavija cvast) koja je sa unutrašnje strane bordo, dok je spolja zelene boje. Cvast se otvara naglo i ostaje otvoren od 24 do 48 časova. Ženski cvetovi se otvaraju prvi, dok se muški otvaraju kasnije i na taj način se sprečava samooprašivanje. Potpuno otvorena cvast proizvodi miris trulog mesa kako bi privukla muve i bube lešinare koje će imati ulogu oprašivača. Vrh klipa se zagreva do temperature ljudskog tela, kako bi se miris uspešnije širio. Zbog ovog svojstav, Titan arum nosi i titulu najsmrdljivije cvasti i sasvim opravdan naziv "Leš cvet".
Nakon tri do pet dana, cvast se osuši. Ukoliko je oprašivanje bilo uspešno, razviće se plod veličine trešnje. Zreo plod crveno-narandžaste boje je hrana pticama, koje hraneći se plodom rasejavaju seme.

Нема коментара:

Постави коментар